Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul
Partidul Pirat Romania

Partide

Partide:

Partidul este o părere organizată.”
[Benjamin Disraeli]
Un partid este totalitatea acelora care au senzaţia că împărtăşesc aceleaşi opinii.
[Charles Tschopp]
Un partid nu poate fi niciodată nimic mai mult decât un simplu mijlocitor. Şi întotdeauna nu există decât un singur scop: puterea.
[Jean Paul Sartre]

Partidele politice sunt componente esenţiale ale democraţiei moderne. Iniţial parte din societate, partidele de astăzi au în mai toate democraţiile un rolul de mediator între cetăţeni şi organele constituţionale. În majoritatea cazurilor, partidele au o rezonanţă statală, membrii acestora ocupând funcţiile politice din stat. Unii consideră că influenţa pe care o au politicienii este mult prea mare, criticând faptul că partidele au prea multă putere.

Capitolele din acest complex tematic, aflat în strânsă legătură cu complexul tematic Democraţie – şi, în cazul de faţă, mai ales cu Cursul 4, aduc în prim plan întrebări cu caracter mai general: „Ce sunt partidele?”, „De unde vin ele?”, „Ce rol joacă ele în sistemul politic?”. Vom vorbi aici şi despre rolul partidelor ca mijlocitor între „popor” şi „stat” – o sarcină pe care acestea o îndeplinesc în strânsă colaborare cu asociaţii de tot felul, cu mass-media şi cu alte instituţii. Vă vom prezenta aici şi două sisteme de partide deosebit de importante – cel din SUA şi cel din Marea Britanie. În fine, vom mai discuta şi despre criticile cele mai importante care au fost aduse democraţiei partinice moderne: a degenerat aceasta oare într-un „stat al partidelor”?

 

SPRE CURSURI