
update: Acest articol a fost scris în anul 2012. Între timp, datorită luptei piraților cu hidra legislativă legea partidelor a fost modificată iar Partidul Pirat a fost legal înregistrat, la data de 3 noiembrie 2015. Din respect pentru istorie, lăsăm articolul așa cum era la data scrierii lui.
La alegerile parlamentare din 2012 Partidul Pirat francez a avut o inițiativă excelentă dar care s-a dovedit utopică:
toate partidele mici din Franța să se unească. -Ce mare brânză, am spune noi…
Așa pare privită din România o inițiativă care în Franța are cu totul altă dimensiune: există acolo 69 de „partide mici”…iar acestea sunt „mici” nu „inactive”!
Dacă acest deziderat parașutat de Partidul Pirat Franța va insemina (!??) voința membrilor celor 69, aceștia vor deveni cea mai mare forță politică a Franței!
Această știre m-a obligat să fac o paralelă: noi avem, conform portalului Alegeri-România, un total 21 de partide și alianțe legal constituie. Dintre acestea 4 sunt mai importante: PSD, PNL, UDMR și PDL. Altoite pe acestea mai sunt: PC, UNPR, PIN, PNG, PRM, PV și 3 alianțe: USL, PDL+UNPR și PNL+PC. Adică 13 din 21. Mai avem 6 partide inactive: PNȚCD, PNGD, PPP, PAS, PR , PFC. În final rămân 2 care s-ar putea uni: PER și PR..
Păi și cum deci de ce?- Cum au ăia 69 de partide mici, independente, și noi doar vreo două??
Simplu: din cauza legii*14 din 2003- Legea Partidelor Politice. Bine că are „partidelor” în titlu că altfel nu s-ar simți pluralul. La doar 10 ani după ieșirea din comunism fostele cadre de partid s-au gândit că e prea multă democrație în România și au născocit această lege care ne ne face speciali în Europa ( mai este așa doar în Khazahstan!!):
să te aduni întrun partid politic nou, adică să începi să tropăi alături de înaintașii vremii, să poți urca pe strapontina pe care defilează promotorii ideilor contemporane, să mergi alături de oameni vii
ești nevoit să aduni 25 k susținători- și asta conform unui algoritm drăcesc! Susținătorii trebuie să semneze pe o listă pe care-și scrie toate datele personale, și CNP-ul și ID-ul și adresa și numărul de la pantof..
Dacă nu ești în stare să aduni 25k susținători asta-i: mergi mai departe alături de mortăciuni! Sau abandonezi România..sau te dai Quihote la Curtea Constituțională cu Legea 14 din 2003 care abuzează sexual cel puțin asta:
și asta:
din Constituția României..
* Expunem mai jos două documente lămuritoare supra posibilitățiilor de a înregistra un partid politic în România:
- Leagea 14 din 2003, republicată.
- Un studiu comparabil despre aceste posibilități în statele europene, întocmit de Pro Democrația în 2006 dar perfect valabil și astăzi.
Legea 14 2003 a Partidelor Politice Forma Aplicabila de La 1 Septembrie 2012
** Un Studiu Bine Făcut
25plus2 Modele Electorale II Actorii Procesului Electoral