Partidul Pirat Romania

Alegeri Prezidențiale 2014

Partidul Pirat Romania
email: [email protected]

Adresa

Candidații la alegerile pentru Președintele României
turul doi, 16 noiembrie 2014

Motto
Costul mic al eșecului
..este întotdeauna depășit de costul uriaș al neîncercării.

Preambul
Internetul ne permite să trăim o stare a lucrurilor semnificativ conectate, înzestrate cu o forță ideatică egal distribuită, la costuri de producție foarte reduse.
Simfonia ideilor e cu atât mai valoroasă cu cât participarea e mai variată, mai nuanțată, mai desprinsă de greșelile de editare istorică.

Context
Alegerile prezidențiale din România, 16 noiembrie 2014.

Obiectiv
Obținerea unei senzații de participare din partea candidaților în turul doi al alegerilor care să ne convingă să votăm.

Acțiune
Domnilor candidați V.V.Ponta și K.W.Iohannis (sau invers)
Un clișeu filosofic spune că omul se agață cu unghiile de ultimul pai cu speranța că nu se va îneca. Noi considerăm că acest clișeu este fals dimineața și adevărat seara, înainte să adormim. Tranzacționarea viselor conform standardelor personale depinde de bursa brutală a realității conjuncturale.
Efortul dvs. de a obține atenția noastră pe termen scurt, prilejuit de participarea sportivă la aceste alegeri trebuie să țină seama de esența paiului: el a devenit digital, iar bursa activelor digitale este stabilă doar atunci când participanților li se oferă privilegiul de conectare.
Orice altfel de încercare digitală, exterioară permisivității și încrederii devine alunecoasă, paiul de care ne agățăm va consemna condamnarea noastră.

alegem

Chestionar

Urmare a celor exprimate mai sus vă rugăm să ne răspundeți curat la următoarele:

Potrivit art. 80 alin.2 din Constitutia Romaniei, preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

In ultimii ani am asistat la promulgarea de catre actualul presedinte (T.Băsescu) a Legii privind retentia datelor (Legea Big Brother) lege emisa in baza unei directive europene ce incalca drepturile fundamentale ale cetatenilor. Consideram aceasta ca o nerespectare a rolului de garant al Constitutiei si adresam candidatilor urmatoarea intrebare:

1. Ce veti face in cazul in care o Directiva Europeana este contrara intereselor cetatenilor, Guvernul Romaniei nu isi indeplineste obligatia de a cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea acesteia iar Parlamentul adopta o lege care o implementeaza in contradictie cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului sau cu interesele cetatenilor romani?

Pana in prezent majoritatea consultarilor organizate de institutia presedintelui au fost intre acesta si partidele politice, organizatii reprezentand grupuri de interese comerciale si reuniuni care mimau consultarea cu asa-ziși reprezentanti ai sociateatii civile. In legatura cu rolul de mediator va adresam urmatoarele intrebări:

2. Cum vedeti exercitarea rolului de mediator intre stat si societate si frecventa, deschiderea si amploarea organizarii de consultari?

3. Societatea cere din ce in ce mai insistent revizuirea legii partidelor si a legilor electorale in sensul reducerii barierelor administrative in calea dreptului la asociere, respectiv reducerea numarului de semnaturi necesare pentru infiintarea partidelor politice si participarea acestora la alegeri. Care va fi pozitia dumneavoastra fata de o lege a partidelor care să nu condiționeze în nici un fel dreptul de asociere în vederea constituirii unui partid politic, nu mai mult decât este necesar pentru constituirea unei fundații sau asociații non profit? Dar fata de o lege electorală care să permită unui cetățean român încadrat la venitul minim pe economie să participe la alegeri cu unica condiție să depună la tribunal un „program” al funcției pentru care candidează, a cărui nerealizare sau nerespectare să ducă la demitere automată și fără discuții?

4. Printre criticile frecvente aduse functionarii statului, birocratia, lentoarea si complexitatea sistemului fiscal si judiciar se evidentiaza ca probleme majore. Ce veti face daca veti primi spre promulgare legi care complica sistemele statului si cresc riscul de abuzuri si cum veti incuraja simplificarea sistemelor si punerea statului in slujba cetatenilor?

Potrivit art. 91 din Constitutia Romaniei preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României. Cu toate acestea, in mandatele actualului presedinte, guvernul Romaniei a negociat in secret si a semnat ACTA, tratat ce incalca drepturile a milioane de cetateni, inclusiv ale celor romani. Astazi, TTIP si CETA sunt negociate de UE, iar Romania are posibilitatea de a avea un cuvant de spus. Intrebarile sunt:

5. Care este punctul dumneavoastra de vedere privind practica negocierii in secret a unor tratate si informarea publicului asupra continutului exact numai dupa semnarea acestora? Ce veti face in aceasta directie?

6. Legat de acest tip de tratate comerciale, care este opinia dumneavoastra fata de limitarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor ca rezultat al promovarii unor interese comerciale, astfel cum a fost ACTA si este TTIP? Cum veti actiona in calitate de presedinte?

7. Sunteti de acord cu eliminarea din tratatele internationale a clauzelor care ar permite companiilor sa evite sistemul juridic al unor state prin folosirea unui arbitraj direct intre stat si investitor?

Potrivit art. 94 lit. d din Constitutia Romaniei, preşedintele României acordă graţierea individuală. Avand in vedere recunoasterea generala a fenomenului de coruptie ca aspect esential in impiedicarea dezvoltarii economice si in mod direct in inrautatirea situatiei cetatenilor romani, intrebarea este:

8. Cum garantati faptul ca nici o gratiere nu va fi acordata in cazurile in care justitia a pronuntat condamnari pentru fapte de coruptie?

Final

Aceste întrebări sunt făcute publice. Răspunsurile, dacă vor veni, vor fi făcute publice. Candidații trebuie să răspundă așa cum un constructor răspunde proiectului de execuție:
când construiești un edificiu important, acesta va rămâne înconjurat de valoare pentru foarte mult timp.

***

pentru redactarea intrebarilor am folosit :
TEXTUL ARTICOLELOR DIN CONSTITUTIE intercalat cu TEXT DIN PROGRAMUL EU PIRAT
ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Transparenta
Denunțarea presiunilor în procesul deciziei politice
PIRAT cere denunțarea presiunilor exercitate de grupurile de interese sau de lobby asupra deciziilor politice, pentru protejarea nedisimulată a procesul democratic și transparentizarea sursei deciziilor politice.
Lege pentru protectia activiștilor whistle-blower
PIRAT militează pentru o legislație generalizată și cuprinzătoare pentru protecția persoanelor care dezvăluie probleme de interes public, cum ar fi cazuri de corupție, interese de grup, încălcarea eticii sau drepturilor omului.
Transparența sectorului public
Entitățile din sectorul public, dar și entitățile private care lucrează pentru sectorul public trebuie să fie transparente. PIRAT crede că este un drept fundamental al cetățenilor să acceseze, fără justificare expresă, toate contractele și beneficiile financiare legate de realizarea proiectelor și a serviciilor din sectorul public.
Accesul liber si Date Deschise
Accesul liber
Rezultatele oricăror cercetări finanțate, în tot sau în parte, din bani publici trebuie să fie publicate în reviste științifice cu acces liber sau prin alte mijloace care să le facă ușor accesibile pentru populație, în mod gratuit.
Date deschise
Toate datele create pentru uz public, indiferent de origine, trebuie să fie disponibile publicului larg, atâta timp cât datele personale nu sunt prelevate fără consimțământul persoanelor în cauză. Astfel de date trebuie puse la dispoziție într-o formă adecvată, care va include, de asemenea, un formular pentru prelucrarea datelor . Accesul nu trebuie să fie limitat de taxe, licențe sau proceduri de solicitare excesive sau de anumite mijloace tehnice.
PIRAT militează pentru un cadrul legislativ de genul celui din SUA – “Freedom of Information Act”, la nivelul UE, care să elimine aspectele negative ale regulamentului actual al UE , ce acționează ca barieră pentru acces la informații, cum ar fi definiția documentului si termenul de contestare.
ARTICOLUL 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
Politica comercială internațională
Principiile de acordurilor comerciale
PIRAT cere ca, în toate negocierile Uniunii Europene cu privire la acordurile comerciale, să fie îndeplinite următoarele condiții :
• participare mai mare a Parlamentului European;
• acces complet la informații și audieri publice;
• respect pentru autodeterminare și viața privată , și
• interesele întreprinderilor mici și mijlocii trebuie să fie luate în considerare .
Participare mai mare a Parlamentului European
Acordurile comerciale conțin decizii politice care sunt importante și sunt dificil de schimbat după ce au fost adoptate. Prin urmare, Parlamentul European, singurul organism din UE care are un mandat democratic direct, ar trebui să aibă drepturi egale cu Comisia Europeană atunci când vorbim de politicile comerciale. Parlamentul European, prin intermediul Comisiei pentru comerț internațional (INTA ), ar trebui să participe în calitate de partener egal al Comisiei Europene în cadrul negocierilor de acorduri comerciale.
Acces la informații și audieri publice
Toate documentele referitoare la negocierile acordurilor comerciale ar trebui să fie puse la dispoziția Parlamentului European precum și a publicului. Toate negocierile și audierile cu părțile interesate ar trebui să se desfășoare în public. Cerem ca toate rezultatele consultărilor, în special propunerile părților interesate, să fie publicat imediat și în întregime.
Respectul pentru viața privată și autodeterminare
PIRAT ia în considerare dreptul la viață privată și autodeterminare a cetățenilor ca de la sine înțeles. Prin urmare, acest drept trebuie să fie respectat și promovat în cadrul acordurilor comerciale.
Deoarece aceste principii se aplică tuturor persoanelor, UE trebuie să se asigure că acordurile comerciale nu vor permite partenerilor lor comerciali să le încalce.
Interesele întreprinderilor mici și mijlocii trebuie să fie luate în considerare
În momentul încheierii de acorduri comerciale, de regula se iau în considerare interesele companiilor foarte mari, în timp ce companiile mici și mijlocii sunt alungate de pe piață. Vrem ca acest lucru să se schimbe.
Politica rețelelor
Revoluția digitală a schimbat structurile sociale și economice în întreaga Europă , accesul liber și egal la internet fiind acum o cerință de bază pentru participare în societatea civilă.
Cetățenii ar trebui să aibă posibilitatea de a accesa în anonimat Internetul .
PIRAT dorește să includă dreptul de “participare digitală”, în Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale.
ARTICOLUL 94
Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;
b) acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
d) acordă graţierea individuală.
 

 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. despre cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close