Partidul Pirat Romania

ANTIPRISM

 

antiprism

 

ANTIPRISM

O Petiție a Partidului Pirat

Ne revoltă veștile despre urmărirea la nivel global a utilizatorilor de Internet prin PRISM și alte programe similare. Capacitatea de supraveghere automată și universală, în special când este implementată fără știința cetățenilor, amenință în mod grav drepturile oamenilor la libertatea de expresie și viață privată. Ameninţă chiar bazele democrației.

Îl apreciem pe Edward Snowden pentru acţiunile sale. Când guvernele sunt într-adevăr ale oamenilor și pentru oameni, nu poate fi o crimă să dezvălui informații despre esența și întinderea acțiunilor întreprinse de ele în numele cetățenilor, cu scopul pretins de a îi proteja. Un guvern reprezentativ, într-un sistem democratic, se bazează pe consimțământul oamenilor. Totuși, consimțământul nu poate exista atunci când oamenii nu sunt pe deplin informați.

Observăm cu îngrijorare lipsa de respect pe care guvernul SUA o arată față de drepturile cetățenilor europeni și  în general față de oricine folosește servicii de comunicații și infrastructură aflată în SUA. Observăm și efectul negativ asupra aliaților SUA, a suveranității unor state și competitivității sectorului de afaceri.

Europa trebuie să răspundă decisiv acestor dezvăluiri. În această situație este important ca Uniunea Europeană, în loc să fie complice la un abuz de putere care duce la un cost insuportabil pentru societate, să devină un exemplu global pentru drepturi digitale și protecția vieții private, transparență guvernamentală și protecție a celor care expun adevărul.

Milităm pentru:

1. Azil și protecție pentru cei care dezvăluie problemele sistemului

Guvernul SUA a demonstrat, în cazul lui Bradley Manning și alte cazuri, că măsurile luate împotriva celor care au dezvăluit probleme ale sistemului  sunt de natură a ne îngrijora. Calificarea publică drept trădător a lui Edward Snowden de către diverși oficiali ai SUA și de către publicații a creat un mediu în care nu i se poate garanta un proces corect. El ar putea fi supus represiunii pentru credința sa în transparența guvernului și este în mod cert în pericol de a suporta tratamente inumane, degradante sau pedepse grave, inclusiv pedeapsa cu moartea.

Cerem tuturor guvernelor din Europa să ia în considerare orice solicitare de azil politic sau protecție depusă de Edward Snowden și alte persoane care au dezvăluit adevărul și să soluționeze de urgență astfel de cereri.

2. Dezvăluirea faptelor

Este inacceptabil ca practicile și posibilitățile de supraveghere de orice fel să ocolească procesul democratic și să prevină implicarea critică, raţională, specifică democraţiei, a persoanelor responsabile alegerii celei mai potrivite acţiuni.

Cerem Parlamentului European să formeze o comisie de anchetă în conformitate cu Art. 185 din regulile sale de procedură. Faptele care trebuie constatate și expuse sunt:

Extindem această solicitare către Parlamentele naționale: să se cerceteze dacă au fost încălcate Constituții, legi privind protecția datelor sau legile privind spionajul.

3. Protecție Europeană Solidă pentru Date

Regulamentul privind Protecția Datelor aflat în dezbatere trebuie consolidat pentru a asigura o protecție generală și puternică a datelor personale și de afaceri. Eforturile de lobby contrare aprobării acestui regulament trebuie respinse.

În mod special trebuie insistat pe articolul care declară că datele cetățenilor europeni nu trebuie predate agențiilor de informații ale SUA. Trebuie reintrodus articolul 42 din propunerea inițială. Acesta se referea la acțiunile extrateritoriale ale altor țări, cum ar fi Patriot Act și Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) ale SUA și impunea bariere pentru accesul autorităților judiciare străine la datele cetăţenilor europeni. Metadatele și datele pseudoanonime trebuie și ele protejate.

În conformitate cu Principiile Internaționale „Safe Harbor”, companiile americane trebuie să își informeze utilizatorii când permit acces datelelor lor unor terțe părți. Întreprinderile care au participat în programul PRISM au încălcat aceste prevederi. Ca reacție, UE trebuie să își retragă acceptul cu privire la aceaste principii (Decizia Comisiei 2000/520/EC), astfel încât companiile implicate să fie responsabile în fața justiției europene dacă nu încetează imediat aceste practici. „Safe Harbor” trebuie renegociat pentru a include protecție adecvată și mecanisme de reacție la astfel de cazuri. Ar putea fi înlocuit de un nou accord internațional privind protecția datelor, bazat de exemplu pe Regulamentul European privind Protecția Datelor.

4. Un Tratat Internațional privind Libertatea Internetului

Pentru a ne asigura că Internetul rămâne forţă vie și un instrument al democraţiei, nu un instrument de limitare și restrângere a libertății individuale, UE trebuie să promoveze un Tratat Internațional privind Libertatea Internetului. Un astfel de tratat trebuie să garanteze secretul comunicațiilor, libertatea de expresie și accesul la informație (în special cu privire la Internet) și neutralitatea rețelelor.

5. Finanțarea programelor care protejează viața privată

Ca o linie suplimentară de apărare, utilizatorii trebuie să aibă opțiunea de a folosi programe și servicii care le protejează viața privată. Astfel de programe pot oferi anonimitate, criptare puternică, arhitecturi peer to peer, multiple posibilități de a găzdui datele utilizatorilor, cod liber auditabil de către utilizator și alte facilități și opțiuni de protecție.

Susţinem actuala propunere pentru cadrul programului Horizon 2020, care include scopul de a asigura intimitatea și libertatea pe Internet. Cerem Uniunii Europene ca un procent mai mare din fondurile pentru cercetare să fie utilizat pentru dezvoltarea de astfel de programe și servicii, astfel încât să nu mai fie posibilă utilizarea lor pentru proiecte cu scop opus, cum ar fi tehnologii pentru supraveghere și data-mining, iar ca proiectele având ca scop explicit supravegherea nediscriminatorie și fără temei să fie respinse imediat.

6. Prevenirea unui program PRISM European

Propunem măsuri legislative care să întărească apărarea împotriva unor abuzuri similare în Europa.

Interceptarea directă de către agenții guvernamentale a infrastructurii fundamentale a Internetului, precum cea realizată de NSA ca parte a programului BLARNEY, trebuie scoase în mod explicit în afara legii. Asemenea interceptări permit stocarea și extragerea de date preţioase din toate interacţiunile realizate prin intermediul Internetului, evitând orice control și punând în pericol datele confidențiale și viața privată a tuturor. Compromiterea integrității infrastructurii în mod inacceptabil submineză încrederea în întregul Interent și benficiile sale.

Înnoim apelul pentru anularea Directivei pentru Retenția Datelor. Curțile Constituționale din Cehia și România au concluzionat în mod explicit că reținerea generalizată și fără temei a datelor este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Prin legalizarea colectării de mari cantități de date fără aprobarea unei instanțe, retenția datelor permite abuzuri administrative care pot lua forma unor programe precum PRISM, amenințând separarea puterilor între exceutiv și justiție, separare care stă la baza democrației.

 

Semnează petiția Partidului Pirat

Informează-te!

 

Interviu HotNews.ro: Sebastian Ghita, deputat PSD – Vom depune o initiativa legislativa care sa permita interceptarea cartelelor telefonice pre-platite. Serviciile secrete trebuie sa dispuna de instrumente de tipul PRISM pentru supravegherea internetului in cazul terorismului si al infractiunilor economice (HotNews.ro)

Bipartisan backlash grows against domestic surveillance (The New York Times)

Church Leaders, Gun Groups Sue NSA Over ‘Unconstitutional’ Phone Surveillance (Intellectual Property Watch)

EU, US Conclude First Round Of Trade Talks (Intellectual Property Watch)

Nations Begin To Take Action Against United States For NSA Spying (Intellectual Property Watch)

Special Report: European Dialogue On Internet Governance: Regulating Cyberspace After Prism? (Intellectual Property Watch)

Internet Censorship and Control Papers (Berkman Center for Internet & Society at Harvard University)

Google challenges DOJ’s surveillance gag order (CNET)

EU Commissioner: PRISM Will Hurt US Businesses, Create EU Opportunities (Intellectual Property Watch)

How Can Any Company Ever Trust Microsoft Again? (ComputerWorld UK)

Edward Snowden Q&A: NSA whistleblower answers your questions (UK Guardian Newspaper)

GCHQ intercepted foreign politicians’ communications at G20 summits (UK Guardian Newspaper)

Secret to PRISM program:even bigger data seizure (AP)

Secrets, lies and America’s spies (The Economist)

German PRISM petition (Change.org)

U.S. Agencies Said to Swap Data With Thousands of Firms (Bloomberg)

New cyber security body to rope in ISPs  (Times of India)

Internet Society Statement on the Importance of Open Global Dialogue Regarding Online Privacy(Internet Society)

Hear Ye, Future Deep Throats: This Is How to Leak to the Press (Wired)

New Principles Address the Balance between National Security and the Public’s Right to Know(Open Society Foundations)

Mass Surveillance No Surprise To Many In Technology And Politics (Intellectual Property Watch)

Obama administration convinced EU to drop measure that would have blocked NSA spying(Washington Post)

Track the Trackers (Nature)

ACLU Files Lawsuit Challenging Constitutionality of NSA Phone Spying Program (American Civil Liberties Union)

Opt out of PRISM, the NSA’s global data surveillance program (Prism-Break)

Bipartisan Group of Senators Introduce Bill to Declassify FISA Court Opinions (US Senator Jeff Merkley [D-Oregon])

CCIA Calls for Disclosure of Government Surveillance, Praises Bill To Declassify Some FISA Court Rulings (Computer and Communications Industry Association)

Justice Dept. weighs Google’s request to lift NSA gag order (CNET)

Edward Snowden: Saving us from the United Stasi of America (UK Guardian Newspaper)

Edward Snowden: The whistleblower behind the NSA surveillance revelations (UK Guardian Newspaper)

The Judicial Lynching of Bradley Manning (TruthDig)

Statement on Consensus Achieved by the UN Group of Governmental Experts On Cyber Issues (US Department of State)

Coalition of US Nongovernmental Organisations Writes Letter Demanding Legal Reform From Congress (Stop Watching Us)

UN Special Rapporteur urges more clarity on Obama’s counter-terrorism policies (Office of the High Commissioner for Human Rights)

Daniel Ellsberg: ‘I’m sure that President Obama would have sought a life sentence in my case’(Washington Post)

U.S. Confirms That It Gathers Online Data Overseas (The New York Times)

U.S., British intelligence mining data from nine U.S. Internet companies in broad secret program(Washington Post)

NSA Prism program taps in to user data of Apple, Google and others (UK Guardian Newspaper)

 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. despre cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close